При изключително висок интерес премина събитието Истории в обектива“, организирано в

...
При изключително висок интерес премина събитието Истории в обектива“, организирано в
Коментари Харесай

Рекорден интерес към фотоконкурс на National Geographic у нас

При извънредно висок интерес мина събитието „ Истории в обектива “, организирано в партньорство от телевизионния канал National Geographic, списание National Geographic и поредицата на InGlobo „ Ловци на истории “. То събра на едно място едни от най-популярните професионалисти и любители на фотографията, които споделиха пристрастеността си към разнообразни жанрове в нея, както и много вълнуващи истории от целия свят.

Четиримата забележителни членове на журито в националния конкурс на National Geographic –  Вера Гоцева – Ломовера (ментор фотограф), Димитър Караниколов (пътуващ фотограф), Стоян Ненов (фото репортер), както и специалният гост на събитието Хайме Рохо  (wild life photographer)  преведоха стотиците посетители през различни прекарвания, техники и процеси на снимане и споделиха какво се крие зад някои от най-въздействащите им фрагменти. Публиката имаше опция да научи от тях кои са определените за победители сред 5577-те фотоси, подадени в категориите – „ Животни “, „ Хора “, „ Пейзажи “ и „ От високо “. Четирите най-хубави фрагмента ще бъдат оповестени в октомврийския брой на списание National Geographic. 
-->


Големият победител в състезанието е Цветелин Илиев, със фотографията „ Планинари “ от посрещането на есенния изгрев от подслон Кончето в Пирин. „ Никога не бях печелил премия от фотоконкурс. Видях оповестената опция от National Geographic. Харесвам работата им и взех решение да опитвам. Радвам се, че съм съумял да впечатля журито “, показа огромният победител, който е отличен и като най-хубав в категория „ Пейзажи “.



Той спечели Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic странствуване с компанията G Adventures до Португалия, посредством което ще има опция да опознае и снима нови култури, обичаи и неповторими естествени и исторически забележителности. Наградата му беше връчена от Вера Гоцева - Ломовера. „ За мен бе голяма чест да бъда част от националния конкурс на National Geographic. Да журирам конкурс от подобен мащаб бе виновна задача, тъй като в категорията, за която отговарях “Пейзажи ”, участваха хиляди. Търсих пейзажен кадър, който да е емоционален, разказващ история и показващ отношението на индивида към природата., сподели Вера Гоцева.

Носител на „ Наградата на публиката “ е Марио Чомаклийски , който завоюва сърцата на аудиторията с кадър от село Старосел, озаглавен „ Царственост и сексапил “. „ Записах се на смешка. Радвам се, че публиката е оценила красивата история, която фотографията споделя – на мъжкия паун, който разпервайки криле ухажва женския. Съветът ми към всички е да са смели и в идващото издание да изпратят фрагмента, който харесват най-вече. “, сподели след приемането на оценката фенът фотограф. За него и спечелилите в категориите Samsung обезпечава мобилен телефон Galaxy S22 ULTRA.

Победител в категория „ Хора “ е Елисавета Чулкова с фотографията „ Приготвяне на младоженка в Рибново “. Фотожурналистът Стоян Ненов поясни, че изборът е бил извънредно сложен, тъй като всяка от снимките е различна по собствен личен метод. Най-добър за него е фрагментът, който освен дава отговор на стандартите на National Geographic, само че и проговаря.

„ Разгледах стотици фотографии и съм уверен, че едни от най-силните фрагменти бяха точно в категорията в която журирах - " От Високо ". Ето за какво ми беше доста мъчно да отлича единствено двама. “, разказа архитектът, странник и фотограф Димитър Караниколов. „ Имаше ужасно красиви пейзажи и минималистични композиции от птичи взор, само че за мен наред с това да е естетически изискан един кадър е също толкоз значимо и каква история споделя, както и какъв брой забавна е тя.  В фрагмента - подгласник " Мрачно утро " на Владислав Чанев има мощно обществено обръщение - кадър, който слага въпроси и има документална стойност. Победителят в категорията - " Жега " на Диляна Димова, като се изключи че е ексцентричен и доста мощен образно, загатва за световните промени, на които ставаме очевидци, а точно: единствено след 2 седмици се чака популацията на планетата Земя да доближи 8 милиарда. “



Най-впечатляваща за всички остана срещата с Хайме Рохо, който идва в България за първи път. Той е фотограф на National Geographic със пристрастеност към дивата природа и опазването на околната среда. Надява се един ден фотосите му да се трансфорат в инструмент за основаване на нови предпазени територии. Често си сътрудничи с екологични организации и държавни организации по целия свят. Рохо е старши стипендиант на Международната лига на природозащитните организации, настойник на фондация WILD и притежател на редица влиятелни награди като World Press Photo и Wildlife Photographer of the Year. „ Винаги е извънредно вълнуващо да журираш фотоконкурси , още повече, когато са на National Geographic. Останах прелестно сюрпризиран от огромна част от претендентите и считам, че с сътрудниците ми направихме доста добра селекция. Подобен вид състезания те вършат по-добър фотограф.. От една страна те карат да критикуваш работата си и да прецизираш добре с кое изображение да се включиш. От друга ти позволяват да разшириш мирогледа си и да свериш часовника си с това, което другите правят Аз на първо място слагам естетиката. Задължително е в фрагмента да има обръщение и страст. Препоръчвам на всички да се стараят да изненадат журито посочи Хайме Рохо. За победител в категория „ Животни “ той е избрал Антон Анестиев със фотографията „ Антилопи гну пред Килиманджаро “. 

Наградените фотографии са налични на: 

Ето и цялостния лист на отличените:

Категория „ Животни “

Победител – Антон Анестиев – „ Антилопи гну пред Килиманджаро “

Подгласник – Иван Миладинов – „ Дива Коза “

Категория „ Хора “

Победител – Елисавета Чулкова – „ Приготвяне на младоженка в Рибново “

Подгласник – Мартин Иванов – „ Човечност “

Категория „ Пейзажи “

Победител – Цветелин Илиев – „ Планинари “ /Победител на конкурса/

Подгласник – Велико Карачивиев – „ Fireflies fairy tale ”

Категория „ От високо “

Победител – Диляна Димова – „ Жега “

Подгласник – Владислав Чанев – „ Мрачно утро “

Организаторите на състезанието споделиха желанието си той да се трансформира в традиция и упованието, че идващото издание ще доближи до още повече хора и ще се радват на още по-внушителен брой споделени фотографии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР